Mosás

Mosás jelképe a teknő

A forgódobos háztartási mosógépeken is mindig vannak általános előre megírt fix programok. A teknőben szereplő szám vagy az aláhúzás a teknő alatt, mindig a maximális mosási hőmérsékletre, illetve textilkímélő technológiára vonatkozik. A címkén szereplő jelkép a háztartási mosógépek paramétereit veszi alapul. Az oldószer mindig víz. Bővebb információért bizalommal forduljon kollégáinkhoz.

Ruhamosás - ProClean.hu

Mosás története

A mosás, a textíliák tisztítása feltehetőleg az óta létezik, amióta az ember a textíliát ruházkodási célra használja. A mosás kialakulása az emberi ruházkodással kapcsolatos, és fejlődése is a ruházkodás fejlődésének függvénye.

A rómaiak rájöttek arra, hogy a vizelet elősegíti és fokozza a textíliák tisztulását. Összegyűjtötték a vizeletet, és abban lábbal gázolták a ruhaneműt. Az ammóniumhidroxid lúgos hatása elősegítette a tisztulást. Titus Flavius Vespasianus császár látva a vizelet nagy keresettségét, vizeletadót vezetett be. Tőle származik a mondás, hogy: "a pénznek nincs szaga". Leonardo da Vinci ugyancsak foglalkozott a mosás tökéletesítésével, gépesítésével. Feljegyzései között szerepel egy mosógép rajza is.

Gyökeres változás a XX. század közepén jött létre, amikor tömegesen jelentek meg a piacon a mosás gépi berendezései. A mosógép tulajdonképpen ugyanazt csinálja, mint hajdanában az asszonyok, akik kiültek a patak partjára, rátették az előzőleg beáztatott ruhát egy lapos kőre, és sulykoló fával püfölték. Az ütések áthajtották a szálak között a vizet, és a víz magával ragadta a piszkot. Ma ugyanezt a mosógép kissé korszerűbben végzi, de a lényeg mégis ugyanez. Gyors tempóban forog a mosógép műanyag korongja, és ugyanilyen gyors mozgásba hozza a vizet. A ruha azonban nehéz tömeg, kevésbé mozgékony, mint a folyadék, és így sokkal lassabban forog. A víz a benne oldott mosószerrel együtt, nemcsak körülötte áramlik, hanem keresztül is áramlik rajta. A szintetikus (vegyi úton, nem természetes anyagból előállított) mosószernek az a tulajdonsága, hogy a zsírtartalmú piszokrészecskéket magához köti, és mert gyorsan mozog, magával is ragadja. Ezért kényelmesebb a mosás áztatás után, hiszen már az áztatás alatt átjárja a ruhaneműt a mosószeres lé, már létrejön a kapcsolat a piszok és a mosószer között, a mosógép forgatásában már csak a hajdani püfölés mai változatának kell megtörténnie. Meg is történik.

Ezért van az, hogy a mosógéppel való mosás tulajdonképpen már csak öblítés. Van a mosógépeknek egy másik fajtája is: az nem forgatja, hanem ide-oda mozgatja a vizet, működése jobban hasonlít ezért a hajdani sulykoláshoz. Mivel itt a gépi, szerkezeti megoldás bonyolultabb, az ilyen mosógép drágább, de sokkal kíméletesebben mos, és szebb lesz tőle a ruha.

Mosás árak

Textíliák

Alsónadrág
650 Ft
Fürdőlepedő
1000 Ft
Hálóing
1590 Ft
Kéztörlő
350 Ft
Köntös
2590 Ft
Konyharuha
350 Ft
Köpeny
2590 Ft
Lepedő (dupla)
1290 Ft
Lepedő (gumis)
990 Ft
Lepedő (gyerek)
800 Ft
Lepedő (normál)
990 Ft
Nylon függöny
3990 Ft/kg
Paplan (dupla)
1290 Ft
Paplan (gyerek)
800 Ft
Paplan (normál)
990 Ft
Párna (gyerek)
450 Ft
Párna (kicsi)
450 Ft
Párna (nagy)
550 Ft
Pizsama (alsó)
990 Ft
Pizsama (felső)
990 Ft
Sportszár
500 Ft
Szalvéta
350 Ft
Terítő (4*4m felett)
4000 Ft
Terítő (kicsi)
800 Ft
Terítő (nagy)
1500 Ft
Terítő (normál)
800 Ft
Törölköző
650 Ft
Trikó, Atléta
550 Ft
Zokni
350 Ft

Mosás gyakori kérdések

Minden olyan termék, amelyre a szakembereink a mosás technológiát választják.

Például: függöny, ágynemű, asztalnemű, törölköző, fehérnemű, rongyszőnyeg, kabátok, toll kabátok, ingek, pólók, szabadidő ruhák, plüss állatok, takarók, plédek, bútorhuzatok, hálózsák, sí overál.

Osztályozás / Szortírozás / Elő vagy foltkezelés / Mosás / Szárítás / Vasalás-gőzölés / Hajtogatás-állag megóvás / Csomagolás